ماه محرم و ظروف یکبار مصرف
ماه محرم و ظروف یکبار مصرف
هر سال ماه محرم با توزیع نذری از سوی مردم همراه است که برای برآورده کردن نیات خود و یا با هدف کمک به نیازمندان انواع غذا، شربت، چای و … را در تعداد بالا بین عزاداران توزیع میکنند.این آیین اگرچه همیشه به عنوان آیینی پسندیده وجود داشته، اما اکنون با مدرن شدن زندگیها شکل تازهای به خود گرفته و با تخریب محیط زیست همراه است.در گذشته چایهای نذری در استکانهای کمر باریک چینی و یا شربتها در ظروف فلزی توزیع میشد. مردم هم برای گرفتن غذاهای نذری ظرف همراه داشتند و بساط مصرف این حجم از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی باب نبود، اما اکنون با تغییر فرهنگها همه به استفاده بیش از حد از ظروف پلاستیکی روی آورده اند و در این ایام چندین میلیون قطعه ظروف یکبار مصرف وارد طبیعت میشود که چند قرن هم عمر خواهند داشت
با اشاره به فرا رسیدن ماه محرم و بازار داغ نذریهایی که از سوی هیاتهای مذهبی و خیرین عرضه میشود، هر سال در این ایام با حجم قابل توجه تولید زبالههای پلاستیکی خصوصا ظروف یکبار مصرف مواجه هستیم.وی ادامه داد: اگرچه آیین نذری دادن برای همه ما دوست داشتنی است، اما میتوان دید مسئولانهتری به این کار داد و استفاده بیمحابا از ظروف پلاستیکی را کنار بگذاریم و از ظروفی که واقعا پایه گیاهی دارند، استفاده کنیم.
پیامدهای زباله های پلاستیکی
از پیامدهای رها کردن این حجم از زبالههای پلاستیکی هم یاد کرد رها کردن پلاستیکهایی مانند لیوانهای چای در طبیعت میتواند مانند یک ذره بین عمل کند و در اوج تابش نور خورشید باعث آتش سوزی شود. بر اساس بررسیهایی که انجام شده عمر مفید یک بستهبندی پلاستیکی برای مصرف انسان در هر شکل حدود چهار دقیقه است. این در حالی است که پلاستیک بیش از ۱۰۰ سال در طبیعت باقی خواهد ماند و بعد تجزیه میشود.
استفاده از ظروف پلاستیکی برای نگه داشتن مایعات داغ، غذاهای گرم و مواد خوراکی چرب بسیار مضر است و عوارض جبرانناپذیری را برای انسان به همراه دارد.تحقیقات نشان داده پلاستیک به ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال زمان نیاز دارد تا کاملاً تجزیه شود و در طبیعت حل شود. اما پیداست تا این محصولات نفتی و فسیلی بپوسد و از بین برود آنقدر پلاستیک جدید وارد طبیعت میشود که نمیتوان به تجزیه شدن پلاستیکهای قبلی چندان دلخوش کرد.به علت بالا بودن سرانه مصرف ظروف پلاستیکی، کشور ما در بین ۱۰ کشور نخست جهان از نظر تولید این ظروف قرار دارد. عمده ضرر این مصرفگرایی بدون تدبیر آسیب جدی به محیط زیست، منابع ملی و سلامت انسانی است.
فرهنگ سازی در استفاده از ظروف یکبار مصرف
با اشاره به اینکه نظافت و تمیزی جزو دین ماست گفت: وقتی در ایام محرم شاهد استفاده از ظروف یکبار مصرف برای پذیرایی در تکایا و مساجد میشویم بعد از آن در حاشیه، دورریز این مواد را به شکل نامناسب میبینیم که برای مردم دیندار و عزادار مواجهه با این صحنهها مناسب نیست.همچنین با سخنرانی در برخی محافل عمومی نسبت به مضرات استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی هشدارهایی داده شده است که البته قرار است با وقت گرفتن از برخی هیأتها این موضوع با سخنرانی و هشدار به مردم یادآوری وفرهنگسازی شود. استفاده از ظروف یکبار مصرف یک فرهنگ است که باید با آموزش مناسب و آگاهسازی نسبت به این مهم اقدام شود.
قیمت ظروف یکبار مصرف پلاستیکی وگیاهی
یک فروشنده این نوع لوازم میگوید: فروش ظروف یکبار مصرف در ایام محرم به سه برابر خود میرسد و مردم تمایل دارند در پذیراییها از قاشق و چنگال گرفته تا سفرههایشان یکبار مصرف باشد. با توجه به تفاوت قیمتها مردم بیشتر به استفاده از ظروف پلاستیکی گرایش دارند. آنچه مسلم است این است که مردم نسبت به مضرات استفاده از این مواد ناآگاه هستند که لازم است در هیأتها و تکایا در کنار عزاداریها سخنرانان نسبت به این موضوع مردم را آگاه سازند همچنین لازم است نسبت به کاهش قیمت و ظروف پلاستیکی گیاهی با حمایت مسئولان و نظارت بیشتر اقدام شود.پیداست که اگر مردم به جای افزایش کمی نذریهایشان به افزایش کیفی آن فکر کنند ثواب بیشتری را به لحاظ تأمین سلامت مردم خواهند برد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.